Trail Openers: yrityksen synty ja vastuullisen toiminnan polku

Trail Openers on digitaalisten palveluiden vastuullisuuden asiantuntija, joka auttaa yrityksiä ja organisaatioita luomaan digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat kestäviä ja vastuullisia. Trail Openers on kohta 2 vuotta vanha ja nyt on jo viimeistään aika avata enemmän yrityksen syntyhistoriaa sekä kunnianhimoisia tavoitteita.

Space Invaderista yritysjohtajaksi

Olen ihan pienestä pojasta asti ihaillut isääni ja hänen tekemäänsä omistautunutta työtä it-alalla. Olen aikanaan valinnut opiskelupolkuni ja urani it-alalla hänen esimerkkinsä innoittamana. Yksi ensimmäisistä muistoistani on se, kun joskus muutaman vuoden ikäisenä kävin hänen työpaikallaan ja pelasin siellä Space Invaders -peliä. Muistan erityisen ylpeän fiiliksen, kun kävelimme porteista (kyllä, silloin vielä oli portit työntekijöiden tiloihin) sisään. Olemme isäni kanssa myös molemmat innokkaita Excel-miehiä ja asioiden tutkiminen ja vertailu on meillä edelleen yhteinen innostuksen kohde (sekä muulle perheelle ystävällisen piikittelyn aihe).

Kotoa saatu arvomaailma on luonut minulle hyvän perustan arvopohjaiseen yrittäjyyteen. Kun itse 16 vuotta sitten tulin isäksi, korostuivat monet arvovalinnat paljon selvemmin kuin sitä ennen. Minkälaisen maailman haluan jättää lapsilleni ja minkälaisten asioiden eteen voin heille kertoa tekeväni valintoja päivittäin? Vaikka en asiaa aikanaan sanoittanut niin, on kyse ollut viimeisen vuosikymmenen ajan siitä, että nimenomaan vastuullisuus korostuu kaikissa valinnoissani. Omassa arjessani ajan sähköautolla ja suosin junaa, aina kun mahdollista. Vastustan ruokahävikkiä viimeiseen asti, välillä jopa aavistuksen liian vanhankin ruuan osalta. Käytän paljon ajatusta siihen, minkälainen käyttöikä hankinnoillani on. Moni kollegani tietää, että käyttämäni läppäri on useamman vuoden ”jatkoajalla”, ja ei tosiaan se nopein mylly, mutta tämäkin on tietoinen valinta ja sillä on merkitystä minulle.

Arvostan suuresti suoraselkäistä sekä rehellistä toimintaa ja haluan kaikessa mahdollisessa omassa tekemisessäni pystyä seisomaan omien arvojeni takana ja kertoa, miksi toimin, kuten toimin. Tämä pätee niin työelämässä kuin esimerkiksi lasteni kanssa jutellessa. Kaiken kaikkiaan ei pitäisi olla minulle itsellenikään yllätys, että päädyin perustamaan vastuullisuuden päälle rakentuvan yrityksen.

Ville polkujuoksemassa

Yrityksen itäminen Sipoonkorvessa

Olen ollut innokas polkujuoksija jo useita vuosia ja polkulenkeillä ajatus aina lentää. Trail Openersin idea on syntynyt polkulenkillä Sipoonkorven kansallispuistossa. Olisi hauska kertoa, että idea iski kuin salama, mutta kyllä se enemminkin muhi kymmeniä, ellei satoja kilometrejä, juurakkoisia polkuja ja sateen liukastamia mäkiä. Metsässä juostessa mieli on aivan erilaisessa tilassa kuin missään muualla. Ja eipä tosiaan yrityksen nimikään ole ihan sattumaa.

Olin leikitellyt ajatuksella yrityksen perustamisesta urani aikana jo pidempään, mutta se oli aiemmin jännittänyt ja epäilyttänyt liikaa. Vasta metsässä juokseminen sai ajatukset muuttumaan teoiksi. Halusin, että työni on merkityksellistä ja mielellään liittyy maailman parantamiseen laajemminkin. Tein pohjatyötä selvittämällä tutkimusta aiheesta (kyllä, tein niitä Exceleitäkin) sekä käymällä läpi sitä, mitä yritykset Suomessa ja muualla maailmassa ovat asian eteen tehneet ja se ei ollut paljoa.

Sparrailin ideoitani laajojen verkostojeni kanssa läpi ja sain todella hyvää palautetta ja työstettäviä jatkoideoita. Vaikka oman yrityksen perustaminen hirvitti, lisäsi luottamusta se, että moni tuttu sanoi, että pärjäisin yrittäjänä varmasti hyvin. Muutama entinen kollegani sanoi myös, että heitä kiinnostaisi tulla yritykseen töihin ja se tietysti rohkaisi osaltaan edistämään tavoitetta. Vanhempani varoittelivat riskeistä, mutta hekin pitivät itse yrityksen ideaa hyvänä. Monet ystäväni kannustivat kokeilemaan ja pitivät yrityksen tarjoamaa palvelua tarpeellisena. Vaikka tasaisin väliajoin iskee epäily omasta osaamisesta, ovat vuodet kuitenkin näyttäneet sen, että epätavallisemmillakin valinnoilla onnistuu ja rohkeus kannattaa. Toki tekevälle sattuu, mutta virheistä opitaan ja mennään eteenpäin.

Vauhdilla eteenpäin yhdessä

Alusta saakka on tuntunut hienolta tehdä suuremman asian eteen töitä. Pieni ja tiivis kolmen hengen yhteisömme (minä, Jiri ja Wille) on tuntunut todella toimivalta. Olen saanut palautetta niin hyvistä kuin huonoistakin ideoista. Mieleen on jäänyt erityisesti kommentti nettisivujemme suunnittelupalaverista: ”Ville, toi idea on yksinkertaisesti surkea.” Työyhteisömme on selvästi alusta asti ollut turvallinen ja palautetta on pystytty antamaan puolin ja toisin suoraan, tietysti toisia kunnioitten.

Yrityksen alkutaipaleella turvaa loi se, että meillä oli muutama asiakas jo tulossa ovesta ennen yrityksen lopullista perustamista. Oli todella korvaamatonta tuntea luottamusta meidän tekemiseen, ennen kuin sitä oli virallisesti edes olemassa. Jo ensimmäisenä toimintavuonna käytimme myös alihankintaa projektitoimituksissa, jotta saimme palveltua laajempaa asiakaskuntaa ja vietyä tekemistämme tehokkaasti valitsemamme strategian mukaiseen suuntaan.

Selkeä merkkipaalu yrityksemme matkalla on ollut liittyminen viiden muun yrityksen kanssa samaan ekosysteemiin. Se on tuonut uusia mahdollisuuksia, työkavereita ja asiakkuuksia sekä tietysti voittavan, avoimen ja oikeudenmukaisen toimintamallin. On sellainen fiilis, että olemme todella oikeassa porukassa mukana.

Digitaalisten palveluiden vastuullisuuden vision sanoittaminen ja konkretisoiminen ei ole ollut helppoa. Näen kokonaisuuden melko selvänä polkuna mielessäni, mutta polun sanoittaminen ja osaamisen levittäminen on ollut toisinaan vähän haastavaa. Tekemisen energia on pysynyt koko yrityksen matkan jopa ällistyttävän korkealla.

Wille (Vas.), Jiri ja Ville Trail Openersin ensimmäisissä pikkujouluissa

Tavoitteet korkealla

Kun Trail Openers oli perustettu, otimme porukalla tavoitteeksi maksaa 10 M€ veroja Suomeen, suoraan ja välillisesti. Vastuullista sekin. Haluamme olla Suomen ja Euroopan ykköstoimija omalla alallamme. Joku voi pitää sitä aivan liian optimistisena, mutta näin olemme yhdessä sopineet.

Keskeistä yrityksen toiminnassa on alusta alkaen ollut yhteinen jaettu arvomaailma. Uusia ihmisiä on saatu toimintaan mukaan paljolti sen takia, että välitämme, olemme reiluja, avoimia ja arvostamme toisiamme sellaisena kuin olemme. Ja ihan kohta meitä on itse asiassa jo seitsemän.

Kirjoittaja on Trail Openersin perustaja ja toimitusjohtaja Ville Nordberg, määrätietoinen ja innokas polkujuoksija, mahtavan omenapuun omistaja sekä kahden teinin ylpeä isä.

Trail Openers LinkedIn