Digitaalisten palveluiden hiilijalanjälki: Toiminnan vaikutus ympäristöön
Digitalisaatio ja teknologinen kehitys luovat valtavia mahdollisuuksia ja ympäristön kannalta mahdollistavat paljon aiempaa vähäpäästöisempiä tapoja tehdä asioita. Digitaaliset teknologiat ovat vähentäneet päästöjä merkittävästi monilla toimialoilla, ja eräiden arvioiden mukaan ICT:n avulla globaaleja päästöjä voidaankin vähentää 15-20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Samalla trendit vievät kehitystä väärään suuntaan digitaalisten palveluiden päästöjen osalta. Digitaaliset teknologiat ovat vastuussa noin 4 prosentista kasvihuonekaasupäästöistä (GHG), ja niiden energiankulutus kasvaa 9 prosenttia vuodessa. ICT tuottaa jo enemmän päästöjä kuin lentoliikenne ja vuoteen 2030 mennessä se voi kuluttaa jo yli 20 % maailman energiasta, jos emme muuta tapoja, joilla suunnittelemme ja toteutamme digitaalisia palveluita. Energiaa kuluu niin datakeskusten, dataverkkojen, järjestelmien kuin itse laitteidenkin käyttöön sekä tietysti palveluiden tuottamiseen ennen käyttöä.
Digitalisaation ja sähköistymisen yksi selkeimmin havaittavista positiivisen kehityksen mahdollisuuksista on pääsy uusiutuvien energioiden äärelle. Kun toiminto on sähköistetty, voi kaikki käytettävä energia olla kestävästi tuotettua, jolloin se tuottaa enää murto-osan päästöistä verrattuna vanhaan toteutustapaan. Puhtaan energian osalta onkin hyvin toivottavaa, että se toimisi vahvasti valttina Suomelle kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Suomen ilmasto on merkittävä etu palvelinkeskuksille, sillä viileä ilmasto vähentää palvelinkeskusten jäähdytyksen tarvetta. Suomesta löytyy jo useita hyviä esimerkkejä palvelinkeskuksista, jotka hyödyntävät ilmastoamme positiivisesti palveluiden tuottamisen yhteydessä.
Vastuullisessa toiminnassa yleensä sekä myös digitaalisten palveluiden osalta on tärkeää tehdä pidemmän tähtäimen tavoitteita, eikä tavoitella nopeita taloudellisia voittoja. Esimerkiksi digitaalisten palveluiden osalta olennaista on palveluiden koko kestävä elinkaari ja sitä kautta syntyvä taloudellinen säästö, mikä näkyy myös pienentyneinä päästöinä, eli pienentyneinä energiakustannuksina. Kestävästi suunnitelluissa digipalveluissa tekninen velka pysyy pienempänä koko niiden elinkaaren ajan.
Digitalisaatio on valtava globaalisti vaikuttava voima. Se mahdollistaa huimia kehityskaaria, mutta tuottaa myös kestämättömiä määriä päästöjä. Eilen oli oikea hetki vaikuttaa siihen, että digitaalisten palveluiden kehitys tapahtuu oikeaan ja kestävään suuntaan. Tänäänkin riittää. On aika olla historiallisen kehityksen oikealla puolella ja meillä Suomessa on tähän erinomaiset edellytykset.
Kirjoittaja on Trail Openersin perustaja ja toimitusjohtaja Ville Nordberg, määrätietoinen ja innokas polkujuoksija, mahtavan omenapuun omistaja sekä kahden teinin ylpeä isä.
Trail Openers Oy suunnittelee ja kehittää digitaalisia palveluita vastuullisesti: optimoi niiden vaikutusta ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.